10 продуктів, що покращують метаболізм

Що треба їсти та робити, аби стимулювати обмін речовин? Чому погіршується метаболізм і які симптоми цього стану?

Покращити обмін речовин можна за допомогою харчування, спорту та відпочинку
Покращити обмін речовин можна за допомогою харчування, спорту та відпочинку
Фото из открытых источников

Що таке обмін речовин в організмі (метаболізм)? Метаболізм – це коли складні сполуки у нашому тілі розпадаються на простіші і у цей момент вивільняється енергія. Навіть вироблення якихось важливих речовин в організмі – це метаболізм (тобто усі процеси, що відбуваються у тілі, потребують процесу обміну речовин). Інколи буває так, що цей обмін порушується або сповільнюється – і тоді у людини погіршується самопочуття, можливе ожиріння чи дисбаланс гормонів.

Давайте дізнаємося, які причини і симптоми порушення метаболізму, а також які продукти покращують обмін речовин?

Як зрозуміти, що у щитоподібній залозі є вузол?

Чому погіршується обмін речовин

Існує декілька причин, чому у людини може бути поганий обмін речовин. Ось головні з них:

  • Вік. З віком обмін речовин часто уповільнюється. Тобто метаболізм молодої людини набагато швидший, аніж у людини старшої.
  • Генетика. Генетичні фактори можуть впливати на обмін речовин. Деякі люди можуть мати природно швидший або повільніший обмін речовин через генетичну схильність до цього.
  • Відсутність фізичної активності. Активність дуже впливає на швидкість обміну речовин. Фізичні вправи стимулюють метаболізм, бо збільшують енергетичні потреби організму.
  • Неправильне харчування. Вживання корисної їжі і відмова від шкідливої є важливим моментом у регулюванні обміну речовин. На швидкість обміну речовин також впливає як переїдання, так і дефіцит калорій.
  • Стрес. Постійний стрес може викликати підвищення рівня кортизолу, який впливає на обмін речовин.
  • Захворювання. Різні хвороби і стан здоров'я в цілому можуть уповільнювати обмін речовин. Наприклад, захворювання щитоподібної залози.
  • Недостатній сон. Якщо людина пізно лягає спати або страждає на безсоння, це часто порушує метаболізм та негативно впливає на здоров'я в цілому.

Найчастіше обмін речовин порушується під впливом декількох цих причин. Помітили у себе сповільнення метаболізму – обов’язково зверніться до лікаря.


Які симптоми порушення обміну речовин

Запідозрити проблеми з метаболізмом можна за такою симптоматикою:

  • Зміна ваги. Якщо ви різко втратили вагу або, навпаки, набрали її, це може бути ознакою порушення обміну речовин.
  • Підвищена втомлюваність. Постійна втома і відчуття слабкості можуть вказувати на проблеми з енергетичним обміном.
  • Зміни апетиту. Збільшення апетиту або, навпаки, його погіршення теж можуть бути пов'язаними з порушенням метаболізму.
  • Проблеми зі шкірою. При порушеннях обміну речовин можливі сухість, лущення, свербіж або інші зміни в стані шкіри.
  • Зміни в рідинному обміні. При поганому метаболізмі часто буває затримка рідини (проявляється набряками) або, навпаки, збільшується об’єм сечі.
  • Проблеми зі сном. На фоні поганого обміну речовин можливі безсоння або, навпаки, надмірний сон.
  • Зміни настрою. При зниженому метаболізмі у людини розвиваються депресія або тривожність.
  • Коливання рівня цукру в крові. Збільшення або зменшення рівня цукру в крові може свідчити про порушення обміну глюкози.
  • Проблеми зі щитоподібною залозою. При захворюваннях щитовидки може змінюватися метаболізм (це проявляється у втомлюваності, різкому схудненні або наборі ваги).

ВАЖЛИВО! Оскільки перераховані вище симптоми можуть свідчити не лише про погіршення метаболізму, а й про інші проблеми зі здоров’ям, потрібно здати аналізи і пройти обстеження у лікаря.

Інсулінорезистентність: причини, симптоми, лікування

Як покращити обмін речовин

Щоб пришвидшити метаболізм, дотримуйтеся таких рекомендацій:

  • збільшіть регулярну фізичну активність;
  • раціонально харчуйтеся (це повинно бути збалансоване харчування);
  • дотримуйтеся режиму харчування (при правильному режимі рівень цукру в крові буде стабільним);
  • пийте достатньо води (якщо дотримуватися питного режиму, з організму будуть краще виводитися токсини);
  • повноцінний відпочинок і сон;
  • зменшення стресу (спробуйте медитативні практики, заняття спортом, роботу з психологом);
  • збільшіть споживання білка;
  • практикуйте інтервальне голодування (є багато досліджень, що доводять позитивний вплив такого способу харчування на обмін речовин).


Топ-10 продуктів, що покращують метаболізм

Ми порадилися з дієтологами і зібрали список найкращих продуктів, що стимулюють обмін речовин.

  1. Вівсянка. Вівсянка – чудовий сніданок, що «запускає» роботу організму. Але це стосується лише цільнозернової вівсянки, а не пластівців швидкого приготування. Клітковина, що міститься в цільному зерні, пришвидшує метаболізм.
  2. Чорниця. Це – ягода-антиоксидант, що знижує процеси окислення в організмі і бореться з вільними радикалами, ти самим покращуючи обмін речовин.
  3. Лосось. Ця риба достатньо жирна і містить корисні омега-3, вітаміни В6 і В12. Саме ці речовини запускають метаболізм.
  4. Мигдаль. І хоча калорійність цього продукту висока, навіть у жмені мигдалю багато вітаміну Е, що є антиоксидантом, а також клітковини. Так що мигдаль покращує обмін речовин.
  5. Індичка. Всі ми знаємо, що індичка – корисне дієтичне м'ясо. Окрім того, воно містить багато фолієвої кислоти (половина денної норми всього у 150 грамах індички). Також у індичці є цинк, калій та вітаміни групи В. Це м'ясо не лише стимулює метаболізм, а й нормалізує тиск та рівень холестерину у крові.
  6. Яблуко. Якщо вам хочеться перекусити, оберіть яблуко замість булочок та чіпсів. Добре пришвидшують обмін речовин зелені яблука. Окрім того, там міститься багато заліза, що покращує фізичну та розумову діяльність.
  7. Грейпфрут. А ви знали, що у грейпфруті є природний «жироспалювач» нарингин? Саме він дає фруктові ту саму гіркоту. Грейпфрут стимулює метаболізм, а також покращує роботу печінки.
  8. Шоколад. Коли ми їмо шоколад, в організмі підвищується «гормон щастя» серотонін, який і покращує обмін речовин. Але зауважте, що це стосується лише чорного шоколаду з вмістом какао-бобів – не менше 70%.
  9. Зелений чай та кава. Дослідження показали, що кофеїн стимулює метаболізм. Але зловживати цими напоями не варто, адже вони негативно впливають на нервову систему.
  10. Спеції. Капсаїцин, що міститься у гострому чорному та червоному перці, прискорює обмінні процеси в організмі. Окрім перцю, такий ефект мають також фенхель, імбир та куркума.

Отже, якщо ви хочете покращити стан свого здоров’я, гарно почуватися, позбавитися втоми або скинути зайву вагу, обов’язково дослухайтеся до наших порад!


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • 12 грудня, 2023 рік Артур
    А мені кава і прогулянки на свіжому повітрі допомагають )
  • 12 грудня, 2023 рік Ян
    Та які там продукти, рухатись треба більше, і все буде в нормі з вашим метаболізмом.


Читайте також:

Как похудеть при сидячей работе – советы диетологов

Американские диетологи дали советы, как похудеть при сидячей работе. Нужно делать по утрам зарядку, больше ходить пешком, обязательно пересмотреть свое питание, соблюдать питьевой режим и каждый час вставать из-за компьютера на 10-15 минут.

Колір вуглеводів, які ми їмо, має значення!

Большинство крахмала и сахара распадаются на глюкозу для энергии, и если вы едите ее слишком много – глюкоза откладывается в жир

Полынь: средство от десятка заболеваний и инфекций

Полынь – эффективное лекарство от вредных организмов, бессонницы, нервных заболеваний и инфекций, восстанавливает обмен веществ

Народная медицина в помощь: чистим сосуды и избавляемся от головной боли

Чтобы устроить сосудам «чистку» можно воспользоваться простыми способами из народной медицины

Полоскание рта маслом: в чем польза для организма?

С помощью масляных полосканий рта аюрведическая практика обещает избавить от воспаления десен, очистить зубы, освежить дыхание, снять боль в горле и уменьшить заложенность носа, очистить кожу и даже улучшить метаболизм

Всего три дня в неделю недосыпа – и метаболизм нарушен

От хронического недосыпа страдают все системы организма человека и здоровье в целом. В частности, нарушается метаболизм. Кроме того, недосып провоцирует ухудшение памяти, снижение производительности, увеличение веса, изменение генов, снижение либидо и увеличение риска серьезных заболеваний.

Чем полезно сало?

Миф о том, что от сала поправляются, ученые уже развенчали, а теперь - обратим внимание на его полезные свойства.

Рейтинг опасной уличной еды

На выходные, пока не похолодало окончательно, мы еще выезжаем на прогулки в парки, в места массовых гуляний. И, конечно же,...

Щоб не прискорити старіння, відмовтеся від цих б’юті-процедур після 40 років

Після 40 років в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни, що впливають на шкіру і мускули обличчя. Знижуються пружність та тонус шкіри, змінюються контур і риси обличчя. Якщо ви не хочете ще більше прискорити такі зміни, лікарі-косметологи закликають відмовитися від деяких б’юті-процедур.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як компенсувати недосипання після нічних повітряних тривог

Кожна безсонна ніч негативно впливає на наше здоров’я, особливо страждає мозок. Це можна порівняти з прийомом великої дози алкоголю: підвищується тривожність, знижується здатність концентруватися.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю