Як зрозуміти, що у щитоподібній залозі є вузол?

Симптоми вузлів у щитовидці, причини та діагностика.

Діагностика та лікування вузлів щитоподібної залози
Діагностика та лікування вузлів щитоподібної залози
Фото из открытых источников

Проблеми з таким невеличким ендокринним органом, як щитоподібна залоза, можуть викликати порушення у роботі всього організму. Давайте поговоримо про таку поширену патологію, як вузол (кіста) щитовидки.

Що таке вузол щитоподібної залози

Вузол (кіста) – це патологічне новоутворення у щитовидці. Вузли бувають твердими або можуть містити рідину всередині, вузол може бути один або скупчення декількох. Кісти з рідиною або іншими включеннями можуть, наприклад, з’явитися після травми щитоподібної залози. Окрім того, 10 % з усіх виявлених випадків кіст щитовидки – це злоякісні новоутворення.

Вузли бувають «гарячі», «теплі» і «холодні». Перші виробляють надлишкові гормони, другі діють як звичайна тканина щитовидки, треті – не виробляють гормонів.

Головні симптоми вузлів у щитовидці

Якщо це невеликий вузол, у людини може не бути ніяких скарг, але коли він починає рости і тиснути на тканини, що поряд, виникають такі симптоми:

  • утруднене дихання;
  • проблеми з ковтанням (дисфагія);
  • збільшення щитоподібної залози (зоб);
  • біль у передній частині шиї;
  • зміна голосу (охриплість).

Якщо це «гарячий» вузол, розвивається гіпертиреоз (надлишкове утворення гормонів), людина скаржиться на дратівливість, втрату ваги, прискорене серцебиття. Якщо щитовидка виробляє недостатньо гормонів (гіпотиреоз), виникають такі симптоми, як набір ваги, загальна слабкість, депресія, випадіння волосся та сухість шкіри.

Як у домашніх умовах перевірити щитовидку?

Причини вузлів у щитовидці

Існують різні фактори, що збільшують ризики виникнення вузлів у щитоподібній залозі:

  • нестача йоду в організмі;
  • неправильне харчування;
  • генетична схильність;
  • хронічні ГРВІ, ангіни;
  • часті стреси;
  • фізичні і психологічні перенавантаження організму;
  • нестача вітамінів;
  • шкідливі звички;
  • хронічні хвороби нирок;
  • негативний вплив навколишнього середовища;
  • радіоактивне випромінювання.

У групі ризику щодо захворювань щитоподібної залози – пацієнти старші 50 років, а також ті, хто має такі проблеми, як надлишкова вага, лікування онкології за допомогою променевої терапії. Причому, за статистикою, захворювання щитовидки частіше мають жінки.

Як зрозуміти, що у вас гормональний збій?

Діагностика та лікування вузлів щитовидки

Часто вузол щитовидки, якщо немає ніяких скарг, виявляють під час профілактичного огляду. Лише лікар-ендокринолог, маючи клінічну картину і анамнез захворювання, може виявити причину вузла і призначити правильне лікування. Основні методи діагностики захворювань щитоподібної залози:

  • аналіз крові на гормони;
  • УЗД, КТ;
  • тонкоголкова аспіраційна біопсія вузла.

Лікування буде залежати від типу вузла та його розмірів. Лікар обирає тактику спостереження (УЗІ і аналізи на гормони раз на рік), якщо вузол невеликого розміру (до 1 см), не викликає негативних симптомів та є доброякісним. Зазвичай видаляють «гарячі» вузли, вузли великих розмірів і, звичайно, злоякісні вузли. Пацієнту може знадобитися додаткове лікування: прийом синтетичних гормонів щитовидки на постійній основі, бета-блокатори або радіоактивний йод.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • 29 вересня, 2023 рік Яна
    Даже после отпуска был ужасный упадок сил. Участковый врач отправил к эндокринологу. Сдала кровь, сделала УЗИ. В моем случае обошлось без гормональных препаратов. Принимала капсулы эндокринола эвалар. Это не гормональное средство на основе корневища лапчатки белой. Корень лапчатки белой мощный регулятор гормонов щитовидной железы. Постепенно все восстановилось, но потребовалось время. Курс минимум три месяца, так как препарат на растительной основе и нужно накопление в организме.


Читайте також:

Інсулінорезистентність: причини, симптоми, лікування

Інсулінорезистентність – це стан, коли м’язи, жирова тканина та печінка не можуть нормально засвоювати глюкозу. Підшлункова залоза намагається це «виправити», продукуючи все більше й більше інсуліну. Спочатку це працює, але з часом підшлункова виснажується, а організм перестає бути чутливим до інсуліну.

Що робити, якщо різко впав цукор крові

Зниження рівня цукру в крові відразу відбивається на центральній нервовій системі та внутрішніх органах. Найчастіше гіпоглікемія трапляється у людей, хворих на цукровий діабет. Тому кожна людина та її близькі повинні знати, як зрозуміти, що це гіпоглікемія, та швидко підняти цукор у крові.

10 способів знизити цукор в крові

За статистикою, в Україні біля 200 тисяч людей хворіють на тяжку форму цукрового діабету. Приблизно така сама кількість пацієнтів має діагноз «предіабет».

Ковид провоцирует развитие диабета, особенно у детей

Судя по исследованиям, проведенным учеными США, Италии и Китая, у каждого седьмого пациента с коронавирусом впервые был диагностирован сахарный диабет. Риск развития диабета у детей в течение месяца после заражения коронавирусом увеличивается в 2,5 раза.

Чим швидко знизити рівень цукру без медикаментів?

Підвищений рівень цукру (глюкози) в організмі становить небезпеку для здоров'я. Надлишковий цукор викликає серйозні проблеми: від погіршення роботи окремих органів та систем до діабетичної коми, яка може викликати смерть.

Как понять, что вам не хватает йода?

Как заподозрить у себя нехватку йода, насколько опасно это состояние и в каких продуктах содержится йод?

Как понять, что у вас гормональный сбой и какие анализы сдать

Существуют симптомы, по которым можно заподозрить у себя нарушение гормонального фона. Если нужно определить причину плохого самочувствия или проблем о здоровьем, нужно сдать анализы на гормоны

КОРТИЗОЛ

КОРТИЗОЛСьогодні мова піде про гормон стреса  - коритизол - стероїдний гормон, що виробляється в ОРГАНІЗМІ у великій кількості у стресових ситуаціях. Своєю чергою,...

Дагностика и лечение заболеваний щитовидной железы

Основной причиной заболеваний щитовидной железы является чрезмерное или недостаточное производство гормонов щитовидной железы, а лечение, в свою очередь направлено на нормализацию уровня гормонов в организме. Гипертиреоз требует лечения, направленого на уменьшение продукции гормонов щитовидной железы, в то время как при гипотиреозе необходима заместительная гормональная терапия. Как правило, наиболее эффективными способами корректировки уровня гормонов является медикаментозная терапия и хирургия. Другие

10 гормонов, из-за которых вы толстеете. Как их «выключить»?

Существует 10 гормонов, которые способны влиять на набор лишнего веса. Рассказываем, как привести в норму уровень гормонов и не поправляться
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю