Інсулінорезистентність: причини, симптоми, лікування
Що таке інсулінорезистентність і чому вона розвивається?
- Що таке інсулінорезистентність
- Чому виникає інсулінорезистентність
- Симптоми інсулінорезистентності
- Наслідки інсулінорезистентності
- Профілактика інсулінорезистентності
Згідно досліджень, сьогодні біля 1 мільярда людей у світі страждають на ожиріння, тобто кожен третій має зайву вагу. Багато лікарів вважають це епідемією і попереджають: зайва вага – фактор ризику розвитку цукрового діабету, серцево-судинних захворювань та інсультів. Інсулінорезистентність – головна проблема, що призводить до таких наслідків.
Що таке інсулінорезистентність
Інсулін – це важливий для організму гормон, який виробляє підшлункова залоза. Головна його функція – взаємодія з глюкозою, аби клітини отримували енергію. Також інсулін сприяє виробленню нових клітин і їхньому поділу, продукує ферменти, що нормалізують рівень холестерину у крові. Тобто інсулін відповідає за такі функції в організмі:
- регуляція рівня цукру в крові;
- синтезує білок і регулює поглинання амінокислот;
- відповідає за рівень глікогену у м’язах та печінці;
- впливає на засвоєння калію і натрію;
- підтримує нормальну мозкову діяльність та пам'ять.
Рівень інсуліну в організмі напряму залежить від рівня глюкози. Він вдвічі підвищується одразу після їжі, «відкриваючи» клітини, аби вони отримали енергію (глюкозу).
Якщо інсуліну недостатньо, глюкоза так і залишається у крові, розвивається гіперглікемія. Хронічна гіперглікемія – це і є цукровий діабет, що негативно впливає на нервову систему, судини, нирки, очі та кінцівки.
Інсулінорезистентність – це стан, коли м’язи, жирова тканина та печінка не можуть нормально засвоювати глюкозу. Підшлункова залоза намагається це «виправити», продукуючи все більше й більше інсуліну. Спочатку це працює, але з часом підшлункова виснажується, а організм перестає бути чутливим до інсуліну. Що відбувається? Людина постійно відчуває голод і їсть все більше й більше – це провокує набір жирової тканини і підвищення рівня холестерину. Розвивається непереносимість глюкози, а потім – діабет другого типу.
Як швидко понизити цукор у крові
Чому виникає інсулінорезистентність
Головна причина інсулінорезистентності – це те, що клітини тіла не можуть більше накопичувати цукор, оскільки переповнені.
Фактори ризику виникнення інсулінорезистентності:- спадковість;
- відсутність фізичних навантажень;
- ожиріння на фоні неправильного харчування.
Якщо раціон людини в основному складається з простих вуглеводів (солодощі, випічка, макарони, картопля тощо), рівень цукру в крові постійно високий – посилено виробляється інсулін. А якщо людина ще й не має ніяких постійних фізичних навантажень – росте вага тіла, підвищується рівень холестерину, що підвищує ймовірність діабету та серцево-судинних захворювань.
Виявити метаболічний синдром на ранньому етапі допоможе проста вимірювальна стрічка – достатньо просто знати об’єм своєї талії. Дослідження показали, що інсулінорезистентність часто є у жінок з об’ємом талії понад 88 см і у чоловіків, талія яких – більша за 102 см. Тобто основна проблема – це ожиріння. Але надмірна вага – це не лише неправильне харчування і малорухливий спосіб життя. Часто ми набираємо зайві кілограми й на фоні стресу, бо гормон стресу кортизол теж викликає інсулінорезистентність.
Чим небезпечне ожиріння печінки
Симптоми інсулінорезистентності
Щоб запідозрити у себе інсулінорезистентність, зверніть увагу на такі симптоми:
- часта спрага і відчуття голоду;
- часті походи в туалет і велика кількість сечі;
- набір ваги (або, навпаки, схуднення);
- підвищена втомлюваність і слабкість;
- знижена психічна активність і неуважність;
- підвищена сонливість протягом дня, особливо після прийому їжі;
- багато жиру на животі;
- підвищений рівень холестерину і тригліцеридів у крові;
- часті інфекції статевих органів (молочниця);
- коричневі ділянки шкіри під пахвами, на ліктях та колінах;
- підвищений тиск (більше 130/85);
- рівень цукру в крові натщесерце – більше 5,5 ммоль/л.
Що таке предіабет і як його визначити
Наслідки інсулінорезистентності
Ожиріння, гіпертонія, високий холестерин і інсулінорезистентність – явища, що тісно пов’язані між собою. Інсулінорезистентність негативно впливає на увесь організм, зокрема, провокує розвиток атеросклерозу і захворювання серця та судин.
- Серце. Через проблеми з коронарними артеріями розвивається стенокардія, а згодом – інфаркт міокарду.
- Очі. Високий рівень цукру шкодить дрібним артеріям сітківки, через що розвивається сліпота.
- Нерви. Знижується чутливість у ногах, з’являється біль (невропатія).
- Стопи. Можуть виникати виразки, що погано загоюються.
- Нирки. Підвищується ризик ниркової недостатності.
- Артерії. Ризик розвитку артеріальної гіпертензії, артеріїту (серйозні стадії потребують навіть ампутації).
Профілактика інсулінорезистентності
Головний аналіз, який покаже, чи є у вас інсулінорезистентність, – це визначення індексу НОМА. Контролювати його повинні люди з ожирінням, діабетом, неалкогольним стеатозом печінки, синдромом полікістозних яєчників, метаболічним синдромом, хронічним гепатитом С. Для профілактики інсулінорезистентності потрібно:
- правильно харчуватися;
- мати щоденні фізичні навантаження;
- кинути курити;
- мінімізувати вживання алкоголю;
- вживати омега-3;
- налагодити нічний сон;
- позбавитися стресів;
- приймати призначені лікарем препарати.
Коментарі