Інсулінорезистентність: причини, симптоми, лікування

Що таке інсулінорезистентність і чому вона розвивається?

У чому небезпека інсулінорезистентності
У чому небезпека інсулінорезистентності
Фото из открытых источников

Згідно досліджень, сьогодні біля 1 мільярда людей у світі страждають на ожиріння, тобто кожен третій має зайву вагу. Багато лікарів вважають це епідемією і попереджають: зайва вага – фактор ризику розвитку цукрового діабету, серцево-судинних захворювань та інсультів. Інсулінорезистентність – головна проблема, що призводить до таких наслідків.

Що таке інсулінорезистентність

Інсулін – це важливий для організму гормон, який виробляє підшлункова залоза. Головна його функція – взаємодія з глюкозою, аби клітини отримували енергію. Також інсулін сприяє виробленню нових клітин і їхньому поділу, продукує ферменти, що нормалізують рівень холестерину у крові. Тобто інсулін відповідає за такі функції в організмі:

  • регуляція рівня цукру в крові;
  • синтезує білок і регулює поглинання амінокислот;
  • відповідає за рівень глікогену у м’язах та печінці;
  • впливає на засвоєння калію і натрію;
  • підтримує нормальну мозкову діяльність та пам'ять.

Рівень інсуліну в організмі напряму залежить від рівня глюкози. Він вдвічі підвищується одразу після їжі, «відкриваючи» клітини, аби вони отримали енергію (глюкозу).

Якщо інсуліну недостатньо, глюкоза так і залишається у крові, розвивається гіперглікемія. Хронічна гіперглікемія – це і є цукровий діабет, що негативно впливає на нервову систему, судини, нирки, очі та кінцівки.

Інсулінорезистентність – це стан, коли м’язи, жирова тканина та печінка не можуть нормально засвоювати глюкозу. Підшлункова залоза намагається це «виправити», продукуючи все більше й більше інсуліну. Спочатку це працює, але з часом підшлункова виснажується, а організм перестає бути чутливим до інсуліну. Що відбувається? Людина постійно відчуває голод і їсть все більше й більше – це провокує набір жирової тканини і підвищення рівня холестерину. Розвивається непереносимість глюкози, а потім – діабет другого типу.

Як швидко понизити цукор у крові

Чому виникає інсулінорезистентність

Головна причина інсулінорезистентності – це те, що клітини тіла не можуть більше накопичувати цукор, оскільки переповнені.

Фактори ризику виникнення інсулінорезистентності:

  • спадковість;
  • відсутність фізичних навантажень;
  • ожиріння на фоні неправильного харчування.

Якщо раціон людини в основному складається з простих вуглеводів (солодощі, випічка, макарони, картопля тощо), рівень цукру в крові постійно високий – посилено виробляється інсулін. А якщо людина ще й не має ніяких постійних фізичних навантажень – росте вага тіла, підвищується рівень холестерину, що підвищує ймовірність діабету та серцево-судинних захворювань.

Виявити метаболічний синдром на ранньому етапі допоможе проста вимірювальна стрічка – достатньо просто знати об’єм своєї талії. Дослідження показали, що інсулінорезистентність часто є у жінок з об’ємом талії понад 88 см і у чоловіків, талія яких – більша за 102 см. Тобто основна проблема – це ожиріння. Але надмірна вага – це не лише неправильне харчування і малорухливий спосіб життя. Часто ми набираємо зайві кілограми й на фоні стресу, бо гормон стресу кортизол теж викликає інсулінорезистентність.

Чим небезпечне ожиріння печінки

Симптоми інсулінорезистентності

Щоб запідозрити у себе інсулінорезистентність, зверніть увагу на такі симптоми:

  • часта спрага і відчуття голоду;
  • часті походи в туалет і велика кількість сечі;
  • набір ваги (або, навпаки, схуднення);
  • підвищена втомлюваність і слабкість;
  • знижена психічна активність і неуважність;
  • підвищена сонливість протягом дня, особливо після прийому їжі;
  • багато жиру на животі;
  • підвищений рівень холестерину і тригліцеридів у крові;
  • часті інфекції статевих органів (молочниця);
  • коричневі ділянки шкіри під пахвами, на ліктях та колінах;
  • підвищений тиск (більше 130/85);
  • рівень цукру в крові натщесерце – більше 5,5 ммоль/л.

Що таке предіабет і як його визначити

Наслідки інсулінорезистентності

Ожиріння, гіпертонія, високий холестерин і інсулінорезистентність – явища, що тісно пов’язані між собою. Інсулінорезистентність негативно впливає на увесь організм, зокрема, провокує розвиток атеросклерозу і захворювання серця та судин.

  1. Серце. Через проблеми з коронарними артеріями розвивається стенокардія, а згодом – інфаркт міокарду.
  2. Очі. Високий рівень цукру шкодить дрібним артеріям сітківки, через що розвивається сліпота.
  3. Нерви. Знижується чутливість у ногах, з’являється біль (невропатія).
  4. Стопи. Можуть виникати виразки, що погано загоюються.
  5. Нирки. Підвищується ризик ниркової недостатності.
  6. Артерії. Ризик розвитку артеріальної гіпертензії, артеріїту (серйозні стадії потребують навіть ампутації).

Профілактика інсулінорезистентності

Головний аналіз, який покаже, чи є у вас інсулінорезистентність, – це визначення індексу НОМА. Контролювати його повинні люди з ожирінням, діабетом, неалкогольним стеатозом печінки, синдромом полікістозних яєчників, метаболічним синдромом, хронічним гепатитом С. Для профілактики інсулінорезистентності потрібно:

  • правильно харчуватися;
  • мати щоденні фізичні навантаження;
  • кинути курити;
  • мінімізувати вживання алкоголю;
  • вживати омега-3;
  • налагодити нічний сон;
  • позбавитися стресів;
  • приймати призначені лікарем препарати.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Що буде, якщо на місяць відмовитися від цукру

Багато людей почали відмовлятися від вживання цукру і переходити на здорове збалансоване харчування – з мінімумом простих вуглеводів. Якщо й ви вирішили обмежити чи взагалі відмовитися від цукру у своєму раціоні, вже через місяць у вашому організмі відбудуться позитивні зміни.

Будьте обережні: список хвороб, що загострюються у спеку

Більшість людей важко переносять спеку. Зазвичай, коли жарко, ми стаємо млявими, швидко втомлюємось, у нас знижується концентрація і увага. Але є ще одна небезпека – це загострення хронічних хвороб і поява нових. Які ж захворювання зазвичай загострюються влітку?

Що робити, якщо різко впав цукор крові

Зниження рівня цукру в крові відразу відбивається на центральній нервовій системі та внутрішніх органах. Найчастіше гіпоглікемія трапляється у людей, хворих на цукровий діабет. Тому кожна людина та її близькі повинні знати, як зрозуміти, що це гіпоглікемія, та швидко підняти цукор у крові.

10 способів знизити цукор в крові

За статистикою, в Україні біля 200 тисяч людей хворіють на тяжку форму цукрового діабету. Приблизно така сама кількість пацієнтів має діагноз «предіабет».

Ковид провоцирует развитие диабета, особенно у детей

Судя по исследованиям, проведенным учеными США, Италии и Китая, у каждого седьмого пациента с коронавирусом впервые был диагностирован сахарный диабет. Риск развития диабета у детей в течение месяца после заражения коронавирусом увеличивается в 2,5 раза.

Чим швидко знизити рівень цукру без медикаментів?

Підвищений рівень цукру (глюкози) в організмі становить небезпеку для здоров'я. Надлишковий цукор викликає серйозні проблеми: від погіршення роботи окремих органів та систем до діабетичної коми, яка може викликати смерть.

Почему развивается диабет и как его лечить?

Существует три типа сахарного диабета: первый, второй и третий. Первый обычно развивается в детстве или юности и требует введения инсулина. Диабет второго типа возникает из-за снижения чувствительности к инсулину. Третий тип - из-за повреждений поджелудочной железы

Как питаться при сахарном диабете

При сахарном диабете второго типа нужно отказаться от белого риса, заменив его коричневым, вместо соков есть фрукты, а красное и переработанное мясо заменить бобами

7 способов понизить уровень сахара в крови

Для профилактики заболеваний сердечно-сосудистой системы, необходимо уменьшить количество сахара в рационе. Сладости провоцируют резкий скачок сахара в крови. На смену энергетическому всплеску приходит апатия и вялость

6 ранних признаков повышения уровня сахара в крови

Существует шесть основных признаков повышенного сахара в крови: частое мочеиспускание, повышенная усталость, чувство жажды, затуманенное зрение, головная боль, частые болезни

Почему возникает сахарный диабет

Сахарный диабет вызывает гипертензию, атеросклероз и ишемическую болезнь сердца. Существует три типа сахарного диабета в зависимости от причин возникновения. Вылечиться полностью нельзя, но поддерживать полноценную жизнь, соблюдая рекомендации доктора, можно.

Что такое предиабет и как его определить

Предиабет - состояние, предшествующее сахарному диабету второго типа. Как определить, что у вас предиабет и как действовать в таком случае? Для начала нужно сдать определенные анализы. Худейте, пересмотрите свое питание и обязательно займитесь спортом.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю