Що потрібно їсти, аби «поганий» холестерин не відкладався у судинах?

Кардіолог Анна Солощенко розповіла про правильне харчування для здоров’я серця.

Щоб нормалізувати рівень холестерину, потрібно правильно харчуватися
Щоб нормалізувати рівень холестерину, потрібно правильно харчуватися
Фото из открытых источников

Цікаво, що 20 % як «поганого», так і «хорошого» холестерину наш організм отримує з їжею. А ми знаємо, що «поганий» холестерин якраз і є причиною серцево-судинних захворювань. Отже, щоб нормалізувати рівень холестерину, потрібно правильно харчуватися.

Як знизити холестерин?

Кардіолог на своїй сторінці у Facebook розповіла, що існує три принципи харчування для нормалізації «поганого» холестерину:

  1. До раціону потрібно додавати продукти, що нейтралізують та виводять з організму холестерин.
  2. Максимально зменшити вживання тих продуктів, які містять «поганий» холестерин, що відкладається всередині судин серця, мозку, нирок, очей і викликає серйозні проблеми зі здоров’ям.
  3. Відмовитись від продуктів, які пошкоджуюсь стінки судин (насамперед це солодощі, трансжири, солодкі газовані напої).

Корисні продукти для зниження рівня холестерину

Отож, які продукти потрібно їсти, щоб захистити судини від «поганого» холестерину?

  • Морська риба. Доведено, що риб’ячий жир – дуже важливий компонент харчування, що знижує холестерин і захищає від атеросклерозу. Жир морської риби також захищає клітини печінки, зменшує запалення, працює як антиоксидант і захист від виникнення тромбів.
  • Овочі, ягоди, несолодкі фрукти, злаки. Ці продукти можна назвати «губкою», що вбирає в себе «поганий» холестерин і не дає йому засвоюватися у кишківнику. Але водночас важливо слідкувати за глікемічним індексом таких продуктів. Обирайте ті, що мають низький індекс – 50-65. А от якщо глікемічний індекс від 70 – краще мінімізувати вживання таких продуктів з цієї групи.

Які продукти можна їсти, але в міру?

Якщо ви хочете контролювати рівень холестерину або знизити його, вживайте такі продукти, але без фанатизму:

  • Нежирні сорти м’яса.
  • Яйця (але не більше 8 штук на тиждень, краще – перепелині).
  • Кефір та натуральний йогурт (набагато корисніше буде, якщо робити ці продукти самостійно на основі заквасок, а не купувати у магазині).
  • Правильне співвідношення продуктів. Ще один важливий момент – це баланс, що зводиться до простої формули: 1 до 3. Тобто якщо у вас на тарілці 100 г м’яса, то овочів повинно бути 300 г.
  • Рослинні олії (соняшникова, оливкова, кукурудзяна, лляна). В олії є корисні поліненасичені жири. Але у споживанні цього продукту теж має бути міра – не більше 1 ст. л. на день. Краще додавати олію до салатів і готових страв, адже при смаженні олія стає шкідливою.

Аномальна спека: як захистити серце?

Шкідливі продукти, що підвищують холестерин

Шкідливі для судин продукти містять тваринні жири (насичені). Отже, щоб судини були здоровими, потрібно звести до мінімуму споживання таких продуктів:

  • Копченості, м’ясні консерви, ковбаси і будь-яке готове магазинне м'ясо. Такі продукти містять м'ясо низької якості, субпродукти. Відмовтеся від жирного м’яса (свинини, баранини, жирної яловичини, субпродуктів). Краще їжте птицю, кролика, нежирну яловичину, телятину. М'ясо запікайте, варіть, тушкуйте, смажте на грилі.
  • Жирні сорти сирів (жовті) намагайтеся їсти рідко або краще – взагалі не їжте. Нежирні сорти сиру (до 20 % жирності, наприклад, моцарела) їжте пару разів на тиждень, але не більше 50 г за один раз.
  • Не вживайте магазинної випічки, маргарину і майонезу – все це містить трансжири.
«Та найголовніше – пам’ятайте, що здорове харчування – це смачно та цікаво, якщо підійти до цього питання творчо і натхненно. Важливо вигадувати страви з вищевказаних продуктів, які будуть вам до душі і наповнять ваше життя смаком та ароматом. Будь-який шкідливий продукт можна замінити на корисний, що не буде поступатися за смаковими якостями. Наприклад, якщо ви звикли заправляти салат майонезом, то не варто відмовлятися від улюбленої страви. Замініть майонез на самостійно приготований йогурт, змішаний з гірчицею, або додайте до нього спеції і трави за смаком. Через 2 місяці після початку правильного харчування ви вже не захочете і не зможете повернутися до шкідливої їжі, тому що вона здаватиметься вам несмачною і важкою», – радить Анна Солощенко.

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Советы по контролю за холестерином

Нашему организму для нормального функционирования необходим холестерин, но чрезмерное его количество может навредить. Избыток холестерина может привести к образованию атеросклеротических бляшек в артериях, чем затруднить нормальный ток крови к сердцу. В связи с этим могут возникать боли в груди, которые называют приступы стенокардии. А полная непроходимость сосудов может провоцировать развитие сердечного приступа.

Простые способы снизить холестерин

Чтобы снизить уровень холестерина, ешьте овсянку, ходите пешком, пейте воду и высыпайтесь

Как снизить уровень холестерина без лекарств

В последнее время у американцев началось снижение уровня холестерина в крови. Ученые связывают это с тем, что люди стали принимать более качественные препараты. Но есть люди, которые не принимают статины из-за побочных явлений. Чтобы снизить холестерин без лекарств, прислушайтесь к советам руководитель программы трансплантации сердца, доктора Крэндалла.

Почему после 50 лет повышается уровень холестерина

После 50 лет женщины и мужчины должны обязательно следить за уровнем холестерина в крови. Он может повышаться из-за неправильного питания, отсутствия физнагрузок, хронических заболеваний, ожирения и т. д.

Повышенный холестерин: 10 главных признаков

Избыток холестерина в крови - коварная ситуация, которая долго протекает бессимптомно, но несет прямую угрозу жизни человека.

Холестерин: как держать в норме и не вредить здоровью?

Холестерин хорош и плох одновременно: в норме - это важное вещество для организма, но при высокой концентрации несет угрозу здоровью

Стенокардія: що це і як лікувати?

Стенокардія – це стабільна форма ішемії серця. Найчастіше стенокардію викликають атеросклеротичні бляшки в судинах, що живлять серце. Іноді ішемія і кисневе голодування може бути наслідком спазму судин – таку стенокардію називають вазоспастичною. Також стенокардія можлива при ураженні капілярів та невеликих судин.

Поліпи у жовчному: причини та лікування

Поліпи у жовчному – це доброякісні утворення з епітеліальних клітин міхура. Поліп може бути один або декілька. Поліпозом жовчного міхура називають ситуацію, коли під час обстеження виявлено більше п’яти поліпів жовчного.

10 причин їсти мед щодня

Натуральний сирий мед довго зберігається, не втрачаючи свої корисні властивості. Сирий мед містить безліч вітамінів та мікроелементів, оскільки він не обробляється: не фільтрується, не нагрівається і не пастеризується.

Атеросклероз: симптомы, причины, обследования и лечение

Атеросклероз - причина сердечно-сосудистых заболеваний, которые, в свою очередь, на первом месте в мире среди причин смертности.

Когда нужно бежать проверять сердце?

Чтобы предотвратить болезни сердца и сосудов, нужно изменить образ жизни и регулярно проходить некоторые обследования. Какие - рассказывает кардиолог
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю