Підвищений тиск: які симптоми, чому виникає і що не можна їсти?

Розказуємо про ознаки гіпертонії, причини, міфи та правду, а також про те, що не можна їсти при високому тиску.

Гіпертонія: причини, симптоми, здорове харчування
Гіпертонія: причини, симптоми, здорове харчування
Фото з відкритих джерел

Хоча гіпертонія – найчастіше проблема людей старшого віку, з кожним роком це захворювання діагностують і у багатьох молодих пацієнтів.

Симптоми гіпертонії

Коли підвищений тиск (артеріальна гіпертензія, гіпертонія) лише починає розвиватися, людина довго може не помічати за собою практично ніяких симптомів. Єдине, що можуть іноді турбувати запаморочення та головні болі, на які зазвичай мало хто звертає увагу. Окрім того, гіпертонія часто супроводжується сонливістю, дратівливістю, загальною слабкістю. Обов’язково зверніться до лікаря, якщо:

  • ваш тиск 140/90 та вище;
  • у вас часто болить голова (зазвичай у тім’яній чи потиличній зоні);
  • у вас часто бувають головокружіння, потемніння та «мушки» в очах;
  • виникає шум у вухах;
  • періодично турбує біль у серці;
  • ви відчуваєте прискорене серцебиття (більше 90 ударів на хвилину) у стані спокою;
  • вам важко дихати і є приступи задухи.

Якщо підвищений тиск не лікувався і встиг завдати шкоди організму, на кардіограмі, наприклад, у вас можуть виявити гіпертрофію лівого шлуночка серця або на прийомі у окуліста – зміни судин очного дна.

Чому виникає гіпертонія?

Гіпертонія (гіпертензія) – хвороба, яку діагностують часто. Підвищений артеріальний тиск збільшує ризики серцево-судинних захворювань, тому без уваги і лікування її залишати не можна.

На жаль, Україна – на першому місці серед європейських країн за смертністю людей від хвороб серця і судин (а гіпертонія – це і є основна причина таких проблем).

Щороку діагноз «гіпертонія» чують вперше близько 430 тис. українців. На гіпертонію в Україні хворіють 12-13 млн дорослих людей.

Фактори, що провокують гіпертонію:

  1. Надмірна вага тіла.
  2. Малорухливий спосіб життя.
  3. Надмірна кількість солі в раціоні.
  4. Надмірне вживання алкоголю.
  5. Похилий вік.
  6. Тривалий або частий стрес.
  7. Хронічна ниркова недостатність.
  8. Генетична схильність до підвищеного тиску.
  9. Куріння.
  10. Захворювання щитоподібної чи надниркової залоз.

Фактори ризику розвитку гіпертонії
Фактори ризику розвитку гіпертонії
Центр громадського здоров’я

Які продукти корисні гіпертонікам?

Існують вітаміни та мінерали, які корисні людям з гіпертонічною хворобою. Щоб знизити тиск, корисно вживати:

  • калій (яблука, буряк, редька, капуста, гарбуз, мандарини, банани, курага, родзинки, горіхи, чорнослив);
  • магній (хліб з борошна грубого помелу, пшоно, горіхи, пшениця, квасоля, інжир, фініки, зелений горох);
  • вітамін В (кукурудза, крупи, яйця, молочні продукти, риба, бобові, морепродукти, зелені овочі);
  • харчові волокна (злаки, висівки, цільне зерно, фрукти, овочі).

Кардіолог розповіла, як уникнути "гойдалок" з тиском

Що не можна їсти при гіпертонії?

Якщо ви страждаєте на гіпертонію, лікар повинен вам призначити спеціальні ліки, які приймаються на постійній основі. Не менш важливо на фоні прийому препаратів від підвищеного тиску скоригувати свій раціон (це потрібно зробити як для профілактики гіпертонії, так і при підтвердженому діагнозі). Тож які продукти небезпечні при гіпертонії?

  1. Сіль. Натрій, з якого складається сіль, затримує воду в організмі, що збільшує об’єм крові, яка циркулює у тілі – це й підвищує тиск. Традиційно людина за добу вживає 10-15 г солі. Краще знизити цю кількість до 3-4 г.
  2. Жирне м’ясо. Часто причина гіпертонії – в закупорці судин холестериновими бляшками (а вони виникають через вживання жирного м’яса і копченостей). Обирайте нежирне м’ясо для свого раціону: індичку, курку, телятину. Постарайтеся готувати їх без олії.
  3. Ковбаса. Мінімізуйте споживання продуктів з тваринними жирами (сала) і напівфабрикатів (ковбас, сосисок). Не смажте на тваринному жирі, а в тушковані страви додавайте рослинну олію.
  4. Кава, чай. Краще відмовитися від чорного і навіть зеленого чаю, кави і алкогольних напоїв. Вони всі викликають спазм судин, що негативно впливає на роботу серця.
  5. Вершкове масло. Якщо вам дуже хочеться бутерброда з маслом, нехай це буде «хліб зі слідами масла» (дуже тонкий шар, ледь помітний).
    Шкідливі для гіпертоніків також креми в тортах і деякі види сирів.
  6. Цукор. Вуглеводи, що легко засвоюються, провокують набір маси тіла, а це – прямий шлях до підвищеного тиску. Мінімізуйте в своєму раціоні також усілякі тістечка, цукерки, печиво, молочний шоколад. Замініть солодощі на фрукти і сухофрукти.

Окрім цих порад, лікарі рекомендують розділити прийоми їжі на 3-4 рази на день, причому останній прийом – за 2-3 години до сну. Ну і не забувайте пити достатньо води.

Гіпертонічний криз: симптоми, причини, лікування

Вплив гіпертонії на інші органи
Вплив гіпертонії на інші органи
Фото з відкритих джерел

Міфи про гіпертонію

Міф 1. Гіпертонія – однозначно спадкове захворювання. Якщо у когось з батьків вона була, мені теж цього не уникнути.

Ні, якщо ви будете дотримуватися рекомендацій по харчуванню і способу життя, ви зведете до нуля розвиток гіпертонії.

Міф 2. Гіпертонія – хвороба людей похилого віку.

Ні, якраз сьогодні спостерігається тенденція до того, що гіпертонію все частіше діагностують не лише у молодих людей, а навіть у дітей. Це пов’язано з нездоровою їжею і гіподинамією.

Міф 3. Препарати від тиску потрібно приймати лише тоді, коли погано почуваєшся.

Ні, це небезпечна омана. Регулярне медикаментозне лікування, правильне харчування і здоровий спосіб життя – єдиний спосіб уникнути інфаркту, інсульту, судинної деменції, хвороб нирок тощо.

Міф 4. Поняття «робочого тиску».

Деякі люди не відчувають ніяких негативних симптомів при підвищеному тиску і впевнені, що такі цифри – це їхня норма. Насправді лікуватися треба, адже не дарма гіпертонію називають «німим убивцею» – без лікування тривалий високий тиск негативно впливає на серце, нирки, судини.

Міф 5. Щоб пролікувати гіпертонію, достатньо пару разів на рік «прокапатися».

Доказова медицина не має даних, що подібне «лікування» ефективне. Насправді єдине лікування гіпертонії – постійний прийом препаратів, рухливий спосіб життя та здорове харчування.


Чтобы оставить комментарий, необходимо авторизоваться

Комментарии

Нет комментариев


Читайте также:

Как понять, что у вас гипертония

Часто гипертония развивается медленно, поэтому человек может не обратить внимания на определенные симптомы высокого давления. Если вы заметили у себя перечисленные признаки высокого давления, обратитесь к врачу.

Как снизить давление без лекарств: советы кардиолога

Кардиолог рассказал, что для снижения давления (если цифры повышены минимально) нужно правильно питаться, отказаться от вредных привычек и добавить физической активности. Гипертоникам подходит средиземноморская диета. Если цифры давления высокие, нужно принимать лекарства на постоянной основе

Откуда берется гипертония и как ее лечить

Диагноз "гипертония" ставят, когда показатели давления превышают цифры 140 на 90. Гипертония возникает из-за лишнего веса, малоподвижного образа жизни, неправильного питания, курения и атеросклероза. Контролировать высокое давление можно с помощью специальных препаратов.

Когда лучше принимать таблетки от давления?

В течение пяти лет проводилось исследование, призванное определить, когда лучше принимать препараты от повышенного давления: утром или вечером. Оказалось, что все-таки вечером, причем таким образом можно снизить риски инфаркта и инсульта почти вдвое!

Мифы о гипертонии

К сожалению, многие люди продолжают верить в некоторые мифы о гипертонии. Мы решили разобраться в вопросе.

Простые упражнения для снижения давления

Чем чаще человек находится в стрессе, тем большая вероятность того, что у него разовьется гипертония. Но если вовремя заметить у...

Индивидуальное лечение неосложненной артериальной гипертонии при наличии сочетанной патологии

Профессор А.А. Михайлов ММА имени И.М. Сеченова Проблема гипотензивного лечения в некотором смысле парадоксальна. С одной стороны, артериальная гипертония (АГ) сравнительно легко...

Как понять, что у вас высокое давление, если нет тонометра

Врачи предупреждают, что все люди, давление у которых 140/90 и выше, должны обязательно принимать антигипертензивные препараты по назначению врача и постоянно контролировать давление.

Стенокардия: что это и как лечить?

Стенокардия – это стабильная форма ишемии сердца. Чаще всего стенокардию вызывают атеросклеротические бляшки в сосудах, питающих сердце. Иногда ишемия и кислородное голодание могут быть следствием спазма сосудов – такую стенокардию называют вазоспастической. Также стенокардия возможна при поражении капилляров и небольших сосудов.

Будьте осторожны: список болезней, обостряющихся в жару

Большинство людей тяжело переносят жару. Обычно, когда жарко, мы становимся вялыми, быстро устаем, у нас снижается концентрация и внимание. Но есть еще одна опасность – обострение хронических болезней и появление новых. Какие же заболевания обычно обостряются летом?

Головная боль – это НЕ симптом гипертонии

Главная ошибка большинства людей – они измеряют давление на стрессе, то есть в момент нервного напряжения или при головной боли. Один из самых стойких мифов бывшего "совка" – это то, что причина головной боли – высокое давление (гипертония).

Холтер-мониторинг: что это и зачем его назначают

При некоторых заболеваниях сердца происходит нарушение его функциональной активности. Холтер назначают при приступах нарушения сердечного ритма, при нарушениях частоты сокращений сердца (слишком медленные сокращения или, наоборот, слишком частые).
САМОЛЕЧЕНИЕ МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ВАШЕМУ ЗДОРОВЬЮ