Підвищений тиск: які симптоми, чому виникає і що не можна їсти?
Розказуємо про ознаки гіпертонії, причини, міфи та правду, а також про те, що не можна їсти при високому тиску.
- Симптоми гіпертонії
- Чому виникає гіпертонія?
- Які продукти корисні гіпертонікам?
- Що не можна їсти при гіпертонії?
- Міфи про гіпертонію
Хоча гіпертонія – найчастіше проблема людей старшого віку, з кожним роком це захворювання діагностують і у багатьох молодих пацієнтів.
Симптоми гіпертонії
Коли підвищений тиск (артеріальна гіпертензія, гіпертонія) лише починає розвиватися, людина довго може не помічати за собою практично ніяких симптомів. Єдине, що можуть іноді турбувати запаморочення та головні болі, на які зазвичай мало хто звертає увагу. Окрім того, гіпертонія часто супроводжується сонливістю, дратівливістю, загальною слабкістю. Обов’язково зверніться до лікаря, якщо:
- ваш тиск 140/90 та вище;
- у вас часто болить голова (зазвичай у тім’яній чи потиличній зоні);
- у вас часто бувають головокружіння, потемніння та «мушки» в очах;
- виникає шум у вухах;
- періодично турбує біль у серці;
- ви відчуваєте прискорене серцебиття (більше 90 ударів на хвилину) у стані спокою;
- вам важко дихати і є приступи задухи.
Якщо підвищений тиск не лікувався і встиг завдати шкоди організму, на кардіограмі, наприклад, у вас можуть виявити гіпертрофію лівого шлуночка серця або на прийомі у окуліста – зміни судин очного дна.
Чому виникає гіпертонія?
Гіпертонія (гіпертензія) – хвороба, яку діагностують часто. Підвищений артеріальний тиск збільшує ризики серцево-судинних захворювань, тому без уваги і лікування її залишати не можна.
На жаль, Україна – на першому місці серед європейських країн за смертністю людей від хвороб серця і судин (а гіпертонія – це і є основна причина таких проблем).
Щороку діагноз «гіпертонія» чують вперше близько 430 тис. українців. На гіпертонію в Україні хворіють 12-13 млн дорослих людей.
Фактори, що провокують гіпертонію:
- Надмірна вага тіла.
- Малорухливий спосіб життя.
- Надмірна кількість солі в раціоні.
- Надмірне вживання алкоголю.
- Похилий вік.
- Тривалий або частий стрес.
- Хронічна ниркова недостатність.
- Генетична схильність до підвищеного тиску.
- Куріння.
- Захворювання щитоподібної чи надниркової залоз.
Які продукти корисні гіпертонікам?
Існують вітаміни та мінерали, які корисні людям з гіпертонічною хворобою. Щоб знизити тиск, корисно вживати:
- калій (яблука, буряк, редька, капуста, гарбуз, мандарини, банани, курага, родзинки, горіхи, чорнослив);
- магній (хліб з борошна грубого помелу, пшоно, горіхи, пшениця, квасоля, інжир, фініки, зелений горох);
- вітамін В (кукурудза, крупи, яйця, молочні продукти, риба, бобові, морепродукти, зелені овочі);
- харчові волокна (злаки, висівки, цільне зерно, фрукти, овочі).
Кардіолог розповіла, як уникнути "гойдалок" з тиском
Що не можна їсти при гіпертонії?
Якщо ви страждаєте на гіпертонію, лікар повинен вам призначити спеціальні ліки, які приймаються на постійній основі. Не менш важливо на фоні прийому препаратів від підвищеного тиску скоригувати свій раціон (це потрібно зробити як для профілактики гіпертонії, так і при підтвердженому діагнозі). Тож які продукти небезпечні при гіпертонії?
- Сіль. Натрій, з якого складається сіль, затримує воду в організмі, що збільшує об’єм крові, яка циркулює у тілі – це й підвищує тиск. Традиційно людина за добу вживає 10-15 г солі. Краще знизити цю кількість до 3-4 г.
- Жирне м’ясо. Часто причина гіпертонії – в закупорці судин холестериновими бляшками (а вони виникають через вживання жирного м’яса і копченостей). Обирайте нежирне м’ясо для свого раціону: індичку, курку, телятину. Постарайтеся готувати їх без олії.
- Ковбаса. Мінімізуйте споживання продуктів з тваринними жирами (сала) і напівфабрикатів (ковбас, сосисок). Не смажте на тваринному жирі, а в тушковані страви додавайте рослинну олію.
- Кава, чай. Краще відмовитися від чорного і навіть зеленого чаю, кави і алкогольних напоїв. Вони всі викликають спазм судин, що негативно впливає на роботу серця.
- Вершкове масло. Якщо вам дуже хочеться бутерброда з маслом, нехай це буде «хліб зі слідами масла» (дуже тонкий шар, ледь помітний). Шкідливі для гіпертоніків також креми в тортах і деякі види сирів.
- Цукор. Вуглеводи, що легко засвоюються, провокують набір маси тіла, а це – прямий шлях до підвищеного тиску. Мінімізуйте в своєму раціоні також усілякі тістечка, цукерки, печиво, молочний шоколад. Замініть солодощі на фрукти і сухофрукти.
Окрім цих порад, лікарі рекомендують розділити прийоми їжі на 3-4 рази на день, причому останній прийом – за 2-3 години до сну. Ну і не забувайте пити достатньо води.
Гіпертонічний криз: симптоми, причини, лікування
Міфи про гіпертонію
Міф 1. Гіпертонія – однозначно спадкове захворювання. Якщо у когось з батьків вона була, мені теж цього не уникнути.
Ні, якщо ви будете дотримуватися рекомендацій по харчуванню і способу життя, ви зведете до нуля розвиток гіпертонії.
Міф 2. Гіпертонія – хвороба людей похилого віку.
Ні, якраз сьогодні спостерігається тенденція до того, що гіпертонію все частіше діагностують не лише у молодих людей, а навіть у дітей. Це пов’язано з нездоровою їжею і гіподинамією.
Міф 3. Препарати від тиску потрібно приймати лише тоді, коли погано почуваєшся.
Ні, це небезпечна омана. Регулярне медикаментозне лікування, правильне харчування і здоровий спосіб життя – єдиний спосіб уникнути інфаркту, інсульту, судинної деменції, хвороб нирок тощо.
Міф 4. Поняття «робочого тиску».
Деякі люди не відчувають ніяких негативних симптомів при підвищеному тиску і впевнені, що такі цифри – це їхня норма. Насправді лікуватися треба, адже не дарма гіпертонію називають «німим убивцею» – без лікування тривалий високий тиск негативно впливає на серце, нирки, судини.
Міф 5. Щоб пролікувати гіпертонію, достатньо пару разів на рік «прокапатися».
Доказова медицина не має даних, що подібне «лікування» ефективне. Насправді єдине лікування гіпертонії – постійний прийом препаратів, рухливий спосіб життя та здорове харчування.
Комментарии