Послеобеденная апатия косит ряды сотрудников

Более 12 миллионов человек - 40% всей рабочей силы Соединенного Королевства Великобритании и Северной Ирландии - говорят, что страдают от так называемой "послеобеденной апатии".

Исследование, результаты о котором публикуются в среду, свидетельствует, что причиной тому - насыщенные углеводами ланчи на скорую руку, а следствием - убытки для экономики страны, которые оцениваются минимум в 3,9 миллиона фунтов стерлингов (5,9 миллиона долларов) в год.

--------------------------------------------------------------------------------
Обед, вызывающий апатию:

Большая печеная картошка

Гамбургер

Шоколадка

Газированные напитки
--------------------------------------------------------------------------------
Интересно, что "послеобеденная апатия" нападает чаще на женщин (53%), чем на мужчин (35%), что свидетельствует о неправомерности мифа, будто женщины более тщательно следяют за своим питанием.
На вопросы исследователей отвечала тысяча случайно отобранных взрослых британцев. Почти половина из них обедает насыщенным крахмалом печеным картофелем по меньшей мере раз в неделю, а более трети столь же часто во время полуденного перерыва покупают гамбургер или что-то другое из серии "быстрое питание". Между тем, и печеный картофель, и фаст-фуд приводят к синдрому послеобеденной апатии.

"Вместо того чтобы использовать обеденный перерыв для дозаправки организма и зарядки его энергией, большинство британцев выбирают тяжелую пищу, из-за чего во второй половине дня страдают от летаргии, - говорит участвовавшая в исследовании эксперт по здоровому питанию Фиона Хантер.
- Многие полагают, что насыщенные углеводами продукты придают им энергии, но на самом деле результат прямо противоположен".

Контрбаланс

--------------------------------------------------------------------------------
Высокоэнергетический обед:

Коричневый рис и овощной салат

Сэндвич с хумусом, особой средиземноморской массой из перетертого горошка

Сэндвич с арахисовым маслом

Яблоко

Фруктовый сок или вода
--------------------------------------------------------------------------------
Если все рабочие и служащие, страдающие от синдрома, переживают в период с 15 до 16 часов снижение производительности всего на 10%, то, исходя из средней зарплаты в стране, за год британской экономике наносится ущерб в 3,9 миллиона фунтов стерлингов.
Тора Хансен-Танген из Института оптимизации питания, объясняет, что продукты с высоким содержанием углеводов - такая как картофель, макароны и хлеб - также богаты и глюкозой, поднимающей уровень сахара в крови. А это приводит к тому, что организм, пытаясь перебороть переизбыток сахара, выделяет большие дозы инсулина.

Но высокий уровень инсулина долго не держится, и после его снижения человек чувствует усталость, а его желудок требует высокоэнергетической пищи.

"Это эффект йо-йо - не самый лучший для организма, - говорит Хансен-Танген. - Углеводы хороши, но не в отрыве от других элементов. Они должны потреблять в комбинации с другими, только тогда организм будет получать достаточный уровень энергии на протяжении всего дня, а не в определенные минуты".

Источник: News.bbc.co.uk

Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

  • середа, 24 вересня Оксана
    Коли відчуваю осінню втому й апатію, намагаюсь додати в життя більше світла: ставлю яскраві лампи вдома, п’ю теплий чай із лимоном, читаю щось надихаюче. Але найбільший ефект відчула після курсу Нейропланту. Він покращує настрій і повертає інтерес до життя. З ним я набагато спокійніша й активніша.


Читайте також:

Що таке ліпофілінг ?

Ліпофілінг (інша назва — ліпографтинг, автологічна жирова пластика, ліпоскульптура) — це хірургічна або мінімально інвазивна процедура пересадки власної жирової тканини...

Топ-10 вітамінів, які бажано приймати восени

Восени дні стають коротшими, сонця все менше, а організм поступово переходить у «зимовий режим». Разом із гарячим чаєм і затишними пледами нам часто потрібна й додаткова підтримка у вигляді вітамінів. Адже саме восени загострюється хронічна втома, знижується імунітет і зростає ризик застуд. Отже, ми склали список вітамінів і мікроелементів, яких не вистачає організму восени.

Транскон’юктивальна блефаропластика: сучасний підхід до корекції нижніх повік без шрамів

Блефаропластика — одна з найпопулярніших пластичних операцій у світі. Вона дозволяє усунути вікові зміни в зоні очей, зменшити набряки та...

Біопатид - інноваційний препарат для схуднення та контролю метаболізму

Біопатид: для кого, як діє, можливі побічні ефекти та важливі рекомендації. Контроль апетиту та стабільне схуднення під наглядом лікаря.

Вітамін D втричі сповільнює процес старіння

Вітамін D – це не просто «корисна добавка», а справжній еліксир молодості, який допомагає клітинам довше залишатися здоровими, підтримує імунітет, покращує настрій і навіть уповільнює старіння у кілька разів. Тож не дивно, що саме вітамін D все частіше називають вітаміном довголіття.

Червоний буряк – найкорисніший осінній овоч

Звичайний буряк – це потужний антиоксидант з антиканцерогенним ефектом, а також він зміцнює імунітет та виводить токсини з організму. Червоний буряк покращує травлення і захищає серцево-судинну систему.

10 спецій, що «спалюють» жир

Якщо ви хочете прискорити метаболізм, знизити апетит і навіть «блокувати» появу нових жирових клітин після схуднення, додавайте до своїх страв ці спеції азіатської та індійської кухонь.

Топ-10 продуктів для очищення судин

У групі ризику люди, що мають високий рівень холестерину у крові, страждають на гіпертонію, курять, мають недостатню фізичну активність, а також схильні до атеросклерозу генетично.

Щоб не прискорити старіння, відмовтеся від цих б’юті-процедур після 40 років

Після 40 років в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни, що впливають на шкіру і мускули обличчя. Знижуються пружність та тонус шкіри, змінюються контур і риси обличчя. Якщо ви не хочете ще більше прискорити такі зміни, лікарі-косметологи закликають відмовитися від деяких б’юті-процедур.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як компенсувати недосипання після нічних повітряних тривог

Кожна безсонна ніч негативно впливає на наше здоров’я, особливо страждає мозок. Це можна порівняти з прийомом великої дози алкоголю: підвищується тривожність, знижується здатність концентруватися.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.

Чим корисна куркума

Куркума – це спеція золотисто-помаранчевого кольору. Давайте поговоримо про її корисні властивості і про те, як саме вона впливає на організм. Куркуму використовують в Індії вже кілька тисячоліть як спецію та лікарську рослину. Її додають до їжі для кольору та аромату.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю