Зачем взрослым нужен витамин D и к чему приводит его недостаток

Наша кожа производит витамин D, когда она подвергается действию ультафиолетовых лучей (УФ). Поэтому люди проживающие вблизи экватора не испытывают недостатка в этом нутриенте так как их организм производит от 10,000 до 20,000 международных единицы (МЕ) этого витамина ежедневно.

Распространение обогащение молока витамином D обьясняет, почему дети получают должное количество этого витамина, а взрослые испытывают его дефицит. В течение столетий люди перемещались к высоким широтам, инсоляция в которых не достаточна, чтобы обеспечить образование должного количества витамина в коже. Более того, боязнь солнечных ожогов и рака кожи привела к моде на защитную одежду, которая обусловила дефицит витамина Д. Однако дефицит витамина D вреден для организма, в последние годы четко доказано, что его роль не сводится только к обеспечению абсорбции кальция и прочности костей.

Установлено, что данный витамин обладает противораковым эффектом, способствует укреплению мышц, замедляет прогрессирование таких аутоиммунных заболеваний как рассеянный склероз, системная красная волчанка воспалительные болезни кишечника (болезнь Крона и неспецифический язвенный колит). По мнению Брюса Уоллеса (Bruce W. Hollis), из медицинского университета Южной Каролины, существующие нормы потребления витамина Д существенно занижены и рассчитаны на людей, которые много времени проводят на открытом воздухе в низких широтах.

В то же время в продуктах (за исключеним молока) содержатся небольшие количества витамина D.

Рекомендумая в настоящее время суточная доза витамина D для детей и взрослых колеблется от 200 до 600 МЕ. Однако, по мнению многих ученых, она должна составлять, по крайней мере 1,000 МЕ, а безопасная доза - 2,000 МЕ. Тогда как мы часто не выполняем и «старую» норму. Особенно это касается взрослых людей. Так как дети в основном получают достаточное количество витамина из витаминизированных молочных продуктов. Только половина молодых людей получают достаточное количество витамина, а молодые женщины удовлетворяют потребности в витамине Д только в 2—40% случаев. Особенно часто дефицит возникает у темнокожих субьектов, потому что у них хуже происходит синтез витамина в коже. По мнению Hollis и соавторов именно снижение концентрации витамина Д обусловливает эпидемию ожирения. Гиповитаминоз Д – фактор риска ожирения, так как жир безвозвратно поглощает этот необходимый витамин. Этот факт так же может обьяснить снижение сопротивляемости организма людей с избыточным весом к инфекциям.

Источник информации: http://www.sciencenews.org/articles/20050430/food.asp From Science News, Vol. 167, No. 18, April 30, 2005 Understanding Vitamin D Deficiency

Источник: Medafarm.ru


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні


Читайте також:

Симптоми дефіциту та норми вітаміну D

Цікаво, що вітамін D називають вітаміном, але насправді він діє як гормон, бо організм сам синтезує його під дією сонячного світла, і він регулює обмін кальцію та фосфору, впливає на кістки, м’язи та імунну систему, подібно до гормонів, які керують важливими процесами в організмі.

Що таке ліпофілінг ?

Ліпофілінг (інша назва — ліпографтинг, автологічна жирова пластика, ліпоскульптура) — це хірургічна або мінімально інвазивна процедура пересадки власної жирової тканини...

Топ-10 вітамінів, які бажано приймати восени

Восени дні стають коротшими, сонця все менше, а організм поступово переходить у «зимовий режим». Разом із гарячим чаєм і затишними пледами нам часто потрібна й додаткова підтримка у вигляді вітамінів. Адже саме восени загострюється хронічна втома, знижується імунітет і зростає ризик застуд. Отже, ми склали список вітамінів і мікроелементів, яких не вистачає організму восени.

Транскон’юктивальна блефаропластика: сучасний підхід до корекції нижніх повік без шрамів

Блефаропластика — одна з найпопулярніших пластичних операцій у світі. Вона дозволяє усунути вікові зміни в зоні очей, зменшити набряки та...

Біопатид - інноваційний препарат для схуднення та контролю метаболізму

Біопатид: для кого, як діє, можливі побічні ефекти та важливі рекомендації. Контроль апетиту та стабільне схуднення під наглядом лікаря.

Вітамін D втричі сповільнює процес старіння

Вітамін D – це не просто «корисна добавка», а справжній еліксир молодості, який допомагає клітинам довше залишатися здоровими, підтримує імунітет, покращує настрій і навіть уповільнює старіння у кілька разів. Тож не дивно, що саме вітамін D все частіше називають вітаміном довголіття.

Червоний буряк – найкорисніший осінній овоч

Звичайний буряк – це потужний антиоксидант з антиканцерогенним ефектом, а також він зміцнює імунітет та виводить токсини з організму. Червоний буряк покращує травлення і захищає серцево-судинну систему.

10 спецій, що «спалюють» жир

Якщо ви хочете прискорити метаболізм, знизити апетит і навіть «блокувати» появу нових жирових клітин після схуднення, додавайте до своїх страв ці спеції азіатської та індійської кухонь.

Топ-10 продуктів для очищення судин

У групі ризику люди, що мають високий рівень холестерину у крові, страждають на гіпертонію, курять, мають недостатню фізичну активність, а також схильні до атеросклерозу генетично.

Щоб не прискорити старіння, відмовтеся від цих б’юті-процедур після 40 років

Після 40 років в жіночому організмі відбуваються гормональні зміни, що впливають на шкіру і мускули обличчя. Знижуються пружність та тонус шкіри, змінюються контур і риси обличчя. Якщо ви не хочете ще більше прискорити такі зміни, лікарі-косметологи закликають відмовитися від деяких б’юті-процедур.

Інтервальне голодування підвищує ризики серцево-судинних захворювань

Люди, що дотримуються інтервального голодування за схемою 16/8, мали на 91% більші ризики смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто не практикує «інтервалку»! Окрім того, люди з уже наявними серцево-судинними проблемами під час інтервального голодування мали на 66% більші ризики інсульту та інфаркту.

Як компенсувати недосипання після нічних повітряних тривог

Кожна безсонна ніч негативно впливає на наше здоров’я, особливо страждає мозок. Це можна порівняти з прийомом великої дози алкоголю: підвищується тривожність, знижується здатність концентруватися.

Чому краще відмовитись від молока

Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю