Чому краще відмовитись від молока
Кому потрібно відмовитися від молока і молочних продуктів?
- У молоці – речовини, що стимулюють швидкий ріст телят
- Непереносимість лактози
- Алергія на молоко
- Молоко тварин не зміцнює кістки
- Молоко робить кістки крихкішими
- Молочні продукти підвищують ризики раку
- Прищі від молока
Вже кілька років серед учених та лікарів ведуться розмови про шкоду молока, яке ми звикли вважати корисним і необхідним для організму. Давайте розберемося, кому ж все-таки краще перестати вживати молочні продукти.
У Центральній, Північній Європі та Північній Америці пити молоко люди почали ще тисячі років тому. В кінці XX століття молоко рекламувалося як найкраще джерело білка, кальцію, жирів та інших корисних речовин. Молоко асоціюється зі здоров’ям і силою, тому вважається корисним насамперед для дітей. Але чи так це насправді?
У молоці – речовини, що стимулюють швидкий ріст телят
Жоден біологічний вид, окрім людини, не вживає молоко інших істот. У молоці міститься багато природніх ферментів та гормонів, що необхідні телятам для швидкого росту. А от на організм людини ці речовини впливають згубно.
Непереносимість лактози
У багатьох людей сьогодні почали виявляти непереносимість таких білків коров’ячого молока, як лактоза та казеїн. Лактоза – це основний молочний вуглевод, що у тонкому кишечнику розщеплюється на прості цукри. Фермент, який розщеплює лактозу, називається лактазою. Є люди, що народжуються без лактази або її рівень з віком знижується. Якщо людина з лактазною недостатністю буде вживати молочні продукти, вони будуть погано перетравлюватися (наслідок – діарея, закреп, здуття, болі у животі).
До речі, останні дослідження показали, що той чи інший ступінь лактазної недостатності є у 60-70% людей на планеті.
Вчені кажуть, що 15 г лактози на добу може не викликати ніяких симптомів, особливо якщо цю кількість розподілити протягом дня. У склянці коров’ячого молока – біля 16 г лактози, у баночці йогурту вагою 200 г – приблизно 10 г лактози, у 40 г сиру чеддер – всього 1 г лактози.
Алергія на молоко
Приблизно у 0,5-3% усіх однорічних дітей буває алергія на молоко. До п’ятирічного віку ця алергія зникає, а 75% дітей забувають про цю проблему ближче до підліткового віку.
Що стосується дошкільнят, тяжку алергію на молоко мають біля 9% дітей. Якщо такій дитині дати молоко, у неї може статися навіть анафілактичний шок. Серед проявів алергії на молоко – такі:- кропив’янка;
- акне або екзема;
- блювання;
- кашель;
- труднощі з диханням, хрипи;
- набряк обличчя;
- діарея або закреп;
Ці прояви можуть виникнути як одразу після вживання молока, так і через кілька днів. Якщо ви помітили важку алергію на молоко чи молочні продукти у себе чи своєї дитини, одразу викликайте швидку допомогу. Надалі замініть коров’яче молоко альтернативним рослинним, що містить вітамін D та кальцій.
Молоко тварин не зміцнює кістки
Згідно досліджень, що були проведені серед жінок та чоловіків, ніякого суттєвого впливу молоко чи молочні продукти на зміцнення кісток не мають. Корови та кози були одомашнені 10 тисяч років тому – до цього люди не вживали тваринного молока і все одно отримували кальцій з інших продуктів. Найбільше кальцію у таких рослинних продуктах, як злаки, соя, петрушка, кріп, броколі, мак, кунжут, горіхи, квасоля, сочевиця тощо.
Молоко робить кістки крихкішими
А от швейцарське дослідження виявило, що, навіть навпаки, молоко робить кістки крихкішими. На зменшення вірогідності остеопорозу молоко взагалі ніяк не впливає. Якщо людина вживає три і більше склянки молока на день, це збільшує ризики переламів кісток (особливо це актуально для жінок). Окрім того, виявилося, що люди, які люблять молоко і молочні продукти, мають вищі ризики смертності.
Учені вважають, що така ситуація – це зворотні причинно-наслідкові зв’язки. Але результати подібних досліджень інтерпретувати потрібно з обережністю і у подальшому додатково та тривало вивчати це питання. Можливою причиною такого впливу молока на кістки називають наявність у ньому D-галактози.Молочні продукти підвищують ризики раку
Насамперед це стосується раку молочної залози та простати. Про це заявили у Національному інституті раку і Всесвітньому фонді досліджень раку у Великобританії. Вчені провели дослідження, яке виявило, що коров’яче молоко здатне підвищувати ризики, насамперед, раку молочної залози у жінок. У дослідженні, що тривало 8 років, узяли участь 50 тисяч жінок без проблем зі здоров’ям.
Половина з них перейшла на веганський раціон харчування і замінила коров’яче молоко на соєве. Інша ж половина продовжила харчуватися як раніше, пити молоко і їсти продукти тваринного походження. Виявилося, що з 50 тисяч жінок у 1057 діагностували рак грудей. Висновки такі: при щоденному вживанні молочних продукті (навіть у невеликій кількості) ризик раку грудей у жінок підвищується на 80%. Чому це відбувається? Можливо, це пов’язане з природніми стимуляторами, що містяться в молоці – вони пришвидшують поділ та ріст клітин.
Прищі від молока
У молочних продуктах міститься сироватковий білок (до речі, у сирі його немає). Цей білок підвищує рівень інсуліну. А казеїновий білок підвищує рівень іншого гормону – інсуліноподібного фактору росту. Ці гормони з молока – андрогени, що негативно впливають на стан шкіри (викликають або посилюють акне, шкірну екзему). Тому якщо у вас є подібна реакція на молоко, відмовтеся від нього або максимально зменшіть його вживання. Натомість можна їсти твердий сир – він на шкіру не впливає. Є чудові рослинні аналоги молока, у яких багато кальцію: горіхи і насіння, зелені листові овочі, тофу, різноманітне рослинне молоко, рибні консерви тощо.
Коментарі